Dat het nieuwe lokaal bestuur de septemberkermis afschaft, blijft de gemoederen in de Keizerstede en ver daarbuiten beroeren. Ook de lokale middenstand en horecanten blijven voor- en tegenstand uiten.  De modale Herentalsenaar catalogeert de afschaffing als een verkeerde beslissing.

Jan Bertels, tot eind februari nog burgemeester in Herentals,  trok vanmiddag bij de opening van de zonovergoten kermis, 3 uur lang naar de kermis en praatte met alle foorkramers en de bezoekers.

'Ik heb tranen gezien, zeer emotionele verhalen gehoord, maar vooral met mensen gesproken die een enorme liefde voor hun vak voelen', zegt Bertels.  'Vaak generaties lang staan zij op onze kermis die meer dan 250 jaar oud is.

Irma, van het kraam om eendjes te vissen dat naast paardenmolen Popeye staat, is 88 jaar en is jarig in september. Zij zou haar verjaardag zeer graag op onze kermis vieren.

We hebben in september 10 dagen lang geen inkomen...  Zo handel je niet met mensen.

En toch laten de foorkramers hun hoofd niet hangen. Ze hebben zelf een programma in elkaar gebokst met tal van activiteiten. Ze startten ook een petitie. Ik ben alleszins bereid om hen met hand en tand te blijven verdedigen', besluit Jan Bertels.

Foorkramer Mark V. uit Turnhout : 'De kermis is door het bestuur geschrapt zonder énige vorm van overleg, sowieso.  Deze nieuwe schepen Van Camp zet ons gewoon in de bittere kou. Deze waanzinnige onbetrouwbare figuur schaft beter zichzelf af.' (pp)